فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیست و یکم شماره 8 (پیاپی 163، آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن رضائیان* صفحات 799-800

    تاکنون در مجله دانشگاه، پیرامون انواع مطالعات مروری، مقالاتی را به رشته تحریر درآورده ایم [5-1]. در این سخن سردبیری، قصد داریم به یکی دیگر از مطالعات مروری با عنوان مرور سریع (Rapid Review)، بپردازیم. لازم به توضیح است که تاکنون تعریف جامع و یکسانی از مرور سریع به عمل نیامده است. این نکته به خاطر آن است که روش های متفاوتی برای انجام یک مرور سریع در نظر گرفته شده است. با این وجود، می توان بر روی این نکته اتفاق نظر داشت که اگر محققین قصد داشته باشند که به جمع بندی شواهد موجود در یک مدت کوتاه (مثلا چند روز تا چند هفته) دست یابند، می توانند از مرور سریع استفاده نمایند. این درحالی است که در یک مرور نظام مند و برای جمع بندی شواهد، آنها به مدت زمانی بیشتر (چند ماه تا دو سال) نیاز دارند [6]. مدت زمان صرف شده برای انجام یک مطالعه مروری، در واقع تضمین کننده آن است که جمع بندی شواهد با چه درجه ای از اطمینان و صحت، صورت می پذیرد. از این رو، هر چقدر زمان صرف شده بیشتر باشد، نتایج با صحت و اطمینان بیشتری ارایه می گردند. در نتیجه، محققینی که نسبت به انجام یک مطالعه مروری سریع همت می گمارند، باید خیلی دقت نمایند تا کیفیت جمع بندی شواهد را قربانی سرعت در انجام مرور خود، ننمایند. مطالعات مروری سریع برای این که زودتر به جمع بندی شواهد دسترسی پیدا کنند، معمولا جستجوی خود را به جای چندین موتور جستجو، فقط بر روی یک یا دو موتور جستجو انجام می دهند. به جای آن که فرآیند جستجو توسط دو نفر به طور مستقل انجام شود و نتایج آن با هم مقایسه گردد، این فرآیند فقط توسط یک نفر انجام می گردد. برخلاف مطالعات مروری نظام مند که ممکن است با نویسندگان مقالات اولیه، تماس حاصل شود تا اطلاعات بیشتری از آنها به دست آید، در مرور سریع چنین تماس هایی صورت نمی پذیرد. جمع بندی شواهد به دست آمده هم معمولا فقط توسط یک نفر صورت می گیرد [6]. مجموعه عوامل فوق سبب می شود که زمان انجام مطالعات مروری کاهش یابد. با این وجود، برای این که صحت جمع بندی شواهد حفظ گردد، محققین یک مطالعه مروری سریع باید حتما پروتکل مطالعه خود را با دقت به رشته تحریر درآورده و در صورت امکان آن را ثبت نمایند. آنها باید در جمع آوری شواهد و جمع بندی نهایی، از نظرات مشورتی یک همکار دوم نیز استفاده کنند. هم چنین، توصیه شده است تنها کسانی دست به مطالعه مروری سریع بزنند که قبلا در انجام مطالعات مروری نظام مند، تبحر کافی به دست آورده اند [6].

  • هدی جهانفر، زهرا دشت بزرگی* صفحات 801-816

    زمینه و هدف:

     زنان ماستکتومی شده دارای مشکلاتی در زمینه رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی هستند و آموزش توانبخشی شناختی می تواند نقش موثری در بهبود ویژگی های روان شناختی مرتبط با سلامت داشته باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش توان بخشی شناختی بر رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی در زنان ماستکتومی شده انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان متاهل ماستکتومی شده در بیمارستان شفا شهر اهواز در سال 1400 بودند که تعداد 30 نفر از آن ها با توجه به ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه مداخله 10 جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) با روش توان بخشی شناختی آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. داده ها با مقیاس رضایت جنسی برای زنان Meston و Trapnell، مقیاس کیفیت زندگی زناشویی Zhang و همکاران و پرسش نامه امید به زندگی Snyder و همکاران جمع آوری و با آنالیز کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که روش آموزش توان بخشی شناختی در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش معنی دار رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی در زنان ماستکتومی می شود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده تاثیر توان بخشی شناختی بر افزایش رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی بود. بنابراین، درمان گران و متخصصان سلامت می توانند از روش مذکور در کنار سایر روش های موثر برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی، امید به زندگی، ماستکتومی
  • امیرحسین شاه نوش فروشانی، پانته آ جهانگیر*، احمد باصری صفحات 817-834
    زمینه و هدف

    ویژگی های شخصیتی عاملی مهم در ثبات ازدواج است. نقش مدیریت هیجانات در این ثبات بی بدیل است. هدف، تعیین نقش میانجی هوش هیجانی بین صفات شخصیت و ثبات ازدواج در مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در سال 1399 بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری، کلیه متاهلین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 2 و 5 تهران بودند که با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 345 نفر مرد و زن، در سال 1399 انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های بی ثباتی ازدواج Edwards و همکاران، هوش هیجانی Bradberry-Greaves و فرم تجددید نظر شده مقیاس شخصیت NEO-FFI بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد ضریب مسیر بین هوش هیجانی و ثبات ازدواج، مثبت و معنادار است (010/0>p، 376/0=β). هم چنین، از بین صفات شخصیت ضریب مسیر کل بین روان رنجورخویی (010/0>p، 397/0=β) با ثبات ازدواج منفی و توافق پذیری (010/0>p، 211/0=β) و برون گرایی (010/0>p، 244/0=β) با ثبات ازدواج مثبت و معنادار بود. هم چنین، ضریب مسیر غیرمستقیم بین روان رنجورخویی (010/0>p، 133/0=β) با ثبات ازدواج منفی و توافق پذیری (010/0>p، 062/0=β)، برون گرایی (010/0>p، 116/0=β) و وظیفه شناسی (010/0>p، 046/0=β) با ثبات ازدواج مثبت و معنادار بود.

    نتیجه گیری: 

    هوش هیجانی رابطه بین روان رنجورخویی و ثبات ازدواج را به صورت منفی و رابطه بین سه عامل برون گرایی، وظیفه شناسی و توافق پذیری و ثبات ازدواج را به صورت مثبت و معنادار میانجی گری می کند. برگزاری کارگاه هایی برای شناخت ویژگی های شخصیتی و مهارت های هوش هیجانی می تواند منجر به افزایش ثبات خانواده گردد.

    کلیدواژگان: ثبات ازدواج، صفات شخصیت، هوش هیجانی
  • حجت الله خسروانی پور، مجید میر محمد خانی*، لیلا نجفی، محمدعلی داور پناه صفحات 835-852
    زمینه و هدف

    اچ آی وی/ ایدز بیماری نوپدیدی است که رابطه تنگاتنگی با رفتارهای پرخطر دارد و گروه های مختلف سنی، جنسی، نژادی، فرهنگی، طبقات اجتماعی و اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی متغیرهای دموگرافیک در ارتباط بین رفتارهای پرخطر با اچ آی وی/ ایدز بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی با استفاده از روش سرشماری بر روی 3838 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1399 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها نرم افزار کشوری ثبت مشاوره بیماری های رفتاری شامل متغیرهای دموگرافیک و رفتارهای پرخطر در دو گروه اچ آی وی/ ایدز شناسایی شده مثبت و منفی بود. از مدل سازی معادلات ساختاری جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس مدل نهایی، متغیرهای دموگرافیک 46/13 درصد از موارد ابتلاء به بیماری را تبیین می کنند، اما رفتارهای پرخطر 40/44 درصد از موارد ابتلاء را تبیین می کنند. پس قدرت تبیین متغیرهای دموگرافیک در ابتلاء به بیماری نسبت به رفتارهای پرخطر پایین تر است، بنابراین متغیرهای دموگرافیک نقش میانجی ندارند. رابطه بین متغیرهای دموگرافیک با رفتارهای پرخطر و اچ آی وی/ ایدز از لحاظ آماری معنادار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، متغیرهای دموگرافیک نقش میانجی ندارند و با توجه به معنادار بودن ارتباط متغیرهای دموگرافیک با رفتارهای پرخطر و هم چنین با ایدز، لذا متغیرهای دموگرافیک نقش مخدوش کننده دارند. بنابراین برنامه های آموزشی مستمر در زمینه پیش گیری و کنترل رفتارهای پرخطر، در کاهش بروز ایدز بسیار کمک کننده خواهد بود.
    واژه های کلیدی: نقش میانجی، رفتارهای پرخطر، متغیرهای دموگرافیک، اچ آی وی/ ایدز، مراکز مشاوره

    کلیدواژگان: نقش میانجی، رفتارهای پرخطر، متغیرهای دموگرافیک، اچ آی وی، ایدز، مراکز مشاوره
  • مهناز دهقانی، مهرداد شریعتی، داوود مقدم نیا* صفحات 853-868
    زمینه و هدف

    کورکومین و ویتامین D دارای فعالیت آنتی اکسیدانی می باشند. هدف از این پژوهش تعیین اثر حفاظتی کورکومین و ویتامین D بر تغییرات فیزیولوژیک و هیستوپاتولوژیک بیضه در موش های صحرایی بالغ تیمار شده با متوترکسات بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 25 سر موش صحرایی نر بالغ به 5 گروه 5تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه شاهد: 1 میلی لیتر آب مقطر به عنوان حلال، متوترکسات (5 میلی گرم/کیلوگرم)، متوترکسات+کورکومین (200 میلی گرم/کیلوگرم) + ویتامینD (500 واحد بین المللی/کیلوگرم)، متوترکسات+کورکومین (400 میلی گرم/کیلوگرم) + ویتامینD (1000 واحد بین المللی/کیلوگرم). پس از 28 روز تیمار با کورکومین و ویتامین D (گاواژ)، خون گیری مستقیم از قلب جهت اندازه گیری غلظت سرمی هورمون لوتیینی (Luteinizing hormone; LH)، هورمون محرک فولیکول (Follicle-stimulating hormone; FSH) و هورمون تستوسترون انجام شد. بیضه ها خارج و تغییرات بافتی بعد از رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ایوزین مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    سطح هورمون تستوسترون، تعداد اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرم و لیدیگ، در گروه تجربی 1 نسبت به گروه های کنترل و شاهد کاهش معنی داری نشان داد، اما سطح سرمی هورمون های LH و FSH افزایش معنی داری را نشان داد (05/0>p). سطح هورمون تستوسترون، تعداد اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرم و لیدیگ در گروه های تجربی 3 و 4 نسبت به گروه تجربی 1، افزایش معنی داری نشان داد، اما سطح سرمی هورمون های LH و FSH کاهش معنی داری نشان داد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    احتمالا کورکومین و ویتامین D به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی قادر است تغییرات فیزیولوژیک و هیستوپاتولوژیک بیضه در موش های صحرایی بالغ تیمار شده با متوترکسات را بهبود بخشد.
    ==

    کلیدواژگان: کورکومین، ویتامین D، متوترکسات، تستوسترون، بیضه، موش صحرایی
  • امیرخسرو نانکلی، سعید عباسی ملکی*، قادر نجفی صفحات 869-884

    زمینه و هدف:

     استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بسیاری از بیماری ها از جمله افسردگی ایفاء می کند. از طرفی مطالعات قبلی، اثر آنتی اکسیدانی گیاه شاه اسپرغم را گزارش نموده اند. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر ضدافسردگی اسانس شاه اسپرغم در مدل های حیوانی مدل افسردگی می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی حاضر، 84 موش به شکل کاملا تصادفی به 14 گروه 6 تایی تقسیم شده و به شکل داخل صفاقی حامل (10 میلی لیتر/کیلوگرم)، فلوکستین (20 میلی گرم/کیلوگرم)، ایمی پرامین (30 میلی گرم /کیلوگرم) و اسانس شاه اسپرغم (5/12، 50، 100 و 200 میلی گرم/کیلوگرم) را دریافت نمودند. جهت ارزیابی پتانسیل ضدافسردگی از آزمون شنای اجباری و آزمون معلق ماندن دم استفاده شد. فعالیت حرکتی حیوان نیز با آزمون جعبه باز بررسی شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی Newman-Kelus تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دوزهای 50 تا 100 میلی گرم/کیلوگرم اسانس در هر دو آزمون شنای اجباری و آزمون معلق ماندن دم سبب کاهش مدت زمان بی حرکتی می شوند (001/0<p). دوزهای 50 تا 100 میلی گرم/کیلوگرم شاه اسپرغم مدت زمان شناکردن را افزایش دادند (001/0<p). مدت زمان صعود کردن توسط هیچ کدام از دوزهای اسانس افزایش معنی داری نیافت (05/0>p). همچنین هیچکدام از دوزهای اسانس سبب تغییر معنی دار در تعداد عبور از مربع و روی دوپا ایستادن در آزمون جعبه باز نشدند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    اسانس شاه اسپرغم از اثر ضدافسردگی در موش های سوری برخوردار می باشد. البته مطالعات بیشتری جهت تعیین مکانیسم عمل آن نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: شاه اسپرغم، ضدافسردگی، آزمون شنای اجباری، آزمون معلق ماندن دم، موش سوری
  • علیرضا فاتحی، حسن احمدی نیا، حمید حکیمی، محسن رضائیان* صفحات 885-900
    زمینه و هدف

    ضرورت نیاز به استفاده از زبان انگلیسی آن را به فرصتی برای تدریس در محیط حرفه ای و آکادمیک تبدیل کرده است. زبان انگلیسی برای اهداف ویژه شامل آموزش زبان انگلیسی برای افرادی است که زبان را برای مقاصدی همچون تحصیل در محیط آکادمیک و یا شغل خود نیاز دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین برنامه درسی زبان تخصصی دانشکده پزشکی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 301 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1400، پرسش نامه 19 سوالی شامل چهار بعد اهداف ویژه، محتوای کتاب های درسی، استفاده از فناوری های نوین در کلاس های زبان تخصصی و روش ارزیابی واحد درسی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی Pearson مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    175 نفر (58 درصد) از دانشجویان مورد بررسی مرد و 126 نفر (0/42 درصد) زن بودند. میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان، 99/1±68/23 سال بود. ارتباط سن با همه ابعاد برنامه درسی به جز محتوا، معنی دار و معکوس بود (05/0>p). دانشجویان در زمینه بعد اهداف ویژه، در سه مقطع تحصیلی (فیزیوپاتولوژی، استاجری و اینترنی)، از لحاظ فناوری (001/0>p)، ارزیابی (001/0=p) و نمره کل (001/0>p) تفاوت معنی داری با هم داشتند.

    نتیجه گیری: 

    دانشجویان از تعداد واحدهای درس زبان تخصصی، برگزاری کلاس ها در صبح، تناسب تمرین های کتب و آزمون های چندگزینه ای رضایت داشته و از در نظر گرفتن صرف نمره پایان ترم و عدم وجود مطالعات موردی در کتب درسی ناراضی بودند. بنابراین، نیازسنجی و ارزیابی مداوم دانشجویان جهت آموزش بهتر لازم می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، زبان تخصصی، دانشجو، پزشکی، رفسنجان
  • علی البوغبیش، بتول بنی اسدی، ساسان قربانی کلخواجه* صفحات 901-908

    زمینه و هدف:

     تماس با آلاینده های شغلی می تواند در میزان شیوع و شدت بیماری کرونا موثر باشد. این مطالعه با هدف مقایسه شیوع و شدت ابتلاء به بیماری کرونا بین شاغلین کارخانه فولاد و شاغلین ادارات دولتی شهر شادگان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی حاضر در سال 1400 در شاغلین کارخانه فولاد و شاغلین ادارات دولتی شهر شادگان انجام گرفت. هشتاد نفر از هر گروه بررسی شدند. پرسش نامه مشخصات جمعیت شناختی، پرونده پزشکی شاغلین و دستگاه گازسنج محیطی برای جمع آوری داده ها استفاده شدند. از آزمون t مستقل، آزمون دقیق فیشر و آزمون مجذور کای برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بین غلظت آلاینده و تعداد ابتلاء به ویروس کرونا در شاغلین کارخانه فولاد (173/0=p) و شاغلین سایر ادارات دولتی (411/0=p) ارتباط معنی داری مشاهده نشد. شدت ابتلاء به کرونا در شاغلین کارخانه فولاد که با مقدار آلاینده بیشتری تماس داشتند، بالاتر بود (039/0=p).

    نتیجه گیری

    تماس با غلظت بالای آلاینده ها با عوارض شدیدتر ناشی از بیماری کرونا مرتبط است.

    کلیدواژگان: کرونا، آلودگی هوا، صنایع فولاد، شیوع، شدت بیماری، شادگان
|
  • Mohsen Rezaeian* Pages 799-800
  • Hoda Jahanfar, Zahra Dashtbozorgi* Pages 801-816
    Background and Objectives

    Mastectomized women have problems in the field of sexual satisfaction, married life quality, and life expectancy. Cognitive rehabilitation education can play an effective role in improving psychological characteristics related to health. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effect of cognitive rehabilitation education on sexual satisfaction, marital life quality and life expectancy in the mastectomized women.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The research population was the married mastectomized women in Shafa Hospital of Ahvaz city in 2021, out of which 30 people were selected according to the inclusion criteria and by purposive sampling method and randomly placed into two equal groups. The experimental group was trained 10 sessions of 60 minutes (two sessions per week) with cognitive rehabilitation method, and the control group was placed on the waiting list for training. Data were collected by Meston and Trapnell’s Sexual Satisfaction Scale for Women, Zhang and et al.’s Marital Life Quality Scale, and Snyder and et al.’s Life Expectancy Questionnaire, and analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The findings showed that the cognitive rehabilitation education method in comparison with the control group led to a significant increase in the sexual satisfaction, marital life qualityand life expectancy in the mastectomized women (p<0.001).

    Conclusions

    The results indicated the effect of cognitive rehabilitation on increasing sexual satisfaction, marital life quality, and life expectancy. Therefore, health professionals and therapists can use the mentioned method along with other effective educating methods to improve health-related characteristics.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, Sexual satisfaction, Marital life quality, Life expectancy, Mastectomy
  • AmirHossein Shahnoosh Foroushani, Pantea Jahangir*, Ahmad Baseri Pages 817-834
    Background and Objectives

    Personality traits are important factors in marriage and consequently marriage stability. Managing emotions has a unique role in this stability. The aim of the present study was to determine the role of emotional intelligence in the relationship between personality traits and marriage stability in family counseling centers in Tehran in 2020.

    Materials and Methods

    The current research is descriptive. The statistical population was all the married people referred to the counseling centers of the 2nd and 5th regions of Tehran, and 345 men and women were selected by convenience sampling in 2020 to participate in the research. Data collection tools were Edwards et al.'s Marital Instability Questionnaire, Bradberry-Greaves’ Emotional Intelligence, and revised form of NEO-FF-I personality scale. Structural equation modeling (SEM) and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a positive and significant path coefficient between emotional intelligence and marriage stability (β=0.376, p<0.010). Also, among the personality traits, there was a negative and significant total path coefficient between neuroticism (β=0.397, p<0.010) and marital stability, and there was a positive and significant total path coefficient between agreeableness (β=0.211, p<0.010) and extroversion (β=0.244, p<0.010) and marital stability. It was found that the indirect path coefficient between neuroticism (β=-0.133, p<0.010) and marital stability was negative, and between agreeableness (β=0.062, p<0.010), extroversion (β=0.116, p<0.010), and conscientiousness (β=0.046, p<0.010) and marital stability was positive and significant.

    Conclusion

    Emotional intelligence mediates the relationship between neuroticism and marriage stability in a negative way and the relationship between the three factors of extroversion, conscientiousness, and agreeableness and marriage stability in a positive way. In line with the results, holding educational workshops to recognize the personality traits of married people and training emotional intelligence skills can lead to increasing family stability.

    Keywords: Marital stability, Personality traits, Emotional intelligence
  • Hojjatollah Khosravani Poor, Majid Mir Mohammad Khani*, Leila Najafi, MohammadAli Davar Panah Pages 835-852
    Background and Objectives

    Human immunodeficiency virus/Acquired immune deficiency syndrome (HIV/AIDS) is an emerging disease that has a close relationship with high-risk behaviors and affected different age groups, gender, race, culture, and social and economic classes. The aim of the present study was to investigate the mediating role of demographic variables in the relationship between high-risk behaviors and HIV/AIDS.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted using the census method on 3838 people referred to behavioral disease counseling centers of Shiraz University of Medical Sciences in 2020. The data collection tool was the national software for registering behavioral diseases consultation, including demographic variables and high-risk behaviors in two groups of HIV/AIDS identified as positive and negative. Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Results

    According to the final model, demographic variables explain 13.46% of disease cases, but high-risk behaviors explain 44.40% of disease cases. Therefore, the explanatory power of demographic variables in contracting the disease is lower than high-risk behaviors, so demographic variables do not play a mediating role. The relationship between demographic variables and high-risk behaviors and HIV/AIDS was statistically significant (p<0.001).

    Conclusion

    According to the findings, demographic variables do not play a mediating role, and considering the significant relationship between demographic variables and high-risk behaviors and AIDS, demographic variables play a confounding role. Therefore, continuous educational programs in the field of prevention and control of high-risk behaviors will be very helpful in reducing the incidence of AIDS. 

    Keywords: Mediating role, High-risk behaviors, Demographic variables, HIV, AIDS, Counseling centers
  • Mahnaz Dehghani, Mehrdad Shariati, Davood Moghadamnia* Pages 853-868
    Background and Objectives

    Curcumin and vitamin D have antioxidant activities. The aim of this study was to determine the protective effect of curcumin and vitamin D on the physiological and histopathological changes of the testis in adult rats treated with methotrexate.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 25 adult male Wistar rats were divided into 5 groups of 5. Control group, sham group: 1 ml of distilled water as a solvent, methotrexate (5 mg/kg), methotrexate (5 mg/kg) + curcumin (200 mg/kg) + vitamin D (500 IU/kg), and methotrexate (5 mg/kg) + curcumin (400 mg/kg) + vitamin D (1000 IU/kg). After 28 days of treatment with curcumin and vitamin D (gavage), blood was taken directly from the heart to measure serum concentrations of luteinizing hormone (LH), follicle stimulating hormone (FSH), and testosterone. The testicles were removed and tissue changes were examined after hematoxylin-eosin staining. Data were analyzed using one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test.

    Results

    Testosterone hormone level, number of spermatogonia, spermatocyte, sperm and Leydig showed a significant decrease in the experimental group 1 compared to the control and sham groups, but the serum level of LH and FSH hormones showed a significant increase (p<0.05). The level of testosterone hormone, the number of spermatogonia, spermatocytes, sperm and Leydig in the experimental groups 4 and 3 showed a significant increase compared to the experimental group 1, but the serum level of LH and FSH hormones showed a significant decrease (p<0.05).

    Conclusion

    Probably, curcumin and vitamin D, due to their antioxidant and anti-inflammatory properties, can improve the physiological and histopathological changes of the testis in the adult rats treated with methotrexate.

    Keywords: Curcumin, Vitamin D, Methotrexate, Testosterone, Testis, Rat
  • AmirKhosro Nankali, Saeid Abbasi-Maleki *, Ghader Najafi Pages 869-884
    Background and Objectives

    Oxidative stress plays an important role in the pathophysiology of many diseases, including depression. On the other hand, previous studies have reported the antioxidant effect of Tanacetum balsamita. The aim of the present study is to investigate the antidepressant effect of Tanacetum balsamita essential oil (TBEO) in animal models of depression.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 84 mice were randomly divided into 14 groups of 6 and intraperitoneally received vehicle (10 ml/kg), fluoxetine (20 mg/kg), imipramine (30 mg/kg), and TBEO (12.5, 50,100, and 200mg/kg). To evaluate the antidepressant effect, the forced swimming test (FST) and tail suspension test (TST) were used. The animal locomotion was also assessed by open-field test (OFT). Data were analyzed using one-way analysis of variance followed by the Newman-Keuls post hoc test.

    Results

    Doses of 50 to 100 mg/kg of essential oil in both FST and TST caused a significant reduction in the duration of immobility (p<0.001). In addition, doses of 50,100 and 200 mg/kg of TBEO significantly increased swimming time (p<0.001). But, climbing time was not significantly increased by all doses of the essential oil (p>0.05). Also, none of the essential oil doses caused a significant change in the number of crossing and rearing’s in the OFT (p>0.05).  

    Conclusion

    Tanacetum balsamita essential oil has an anti-depressant effect in mice. Nevertheless, more studies are needed to determine its mechanism of action.

    Keywords: Tanacetum balsamita, Antidepressant, Forced swimming test, Tail suspension test, Mice
  • Alireza Fatehi, Hasan Ahmadinia, Hamid Hakimi, Mohsen Rezaeian* Pages 885-900
    Background and Objectives

    The need for using English language has made it an opportunity to be taught in a professional and academic environment. English for Specific Purposes (ESP) includes teaching English for the people who need it for the objectives such as education in an academic environment or their profession. The aim of this study was to evaluate the curriculum of Medical English from the point of view of medical students of Rafsanjan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 301 medical students of Rafsanjan University of Medical Sciences, in different educational levels in 2021, completed a 19-item questionnaire including four dimentions: specific purposes, content of the books, usage of modern technologies for specialized language, and method of assessment. The data was then analyzed using independent t-test, one-way analysis of variance, and Pearson’s correlation test.

    Results

    175 students (58.0%) were male and 127 (42.0%) were female. The mean age of students was 23.68±1.99 years. A reverse association was found between age and all aspects of the curriculum except the content. In terms of dimensions of special objectives, participants of different educational levels (physiopathology, internship, stagership) had significant differences in technology (p<0.001), assessment (p=0.001), and total score (p<0.001).

    Conclusion

    Students were satisfied with the number and credits of the ESPs courses, morning times of the courses, the appropriateness of classroom activities and homework, and multiple choice tests. However, they were dissatisfied with final test mark as the only assessment tool and lack of case based study in the books. Therefore, it seems that continuous evaluation and need assessment of the students are of paramount importance for having more beneficial courses.

    Keywords: Curriculum, Specialized Language, Student, Medicine, Rafsanjan
  • Ali Alboghobeish, Batool Babiasadi, Sasan Ghorbani Kalkhajeh* Pages 901-908
    Background and Objectives

    Exposure to work-related pollutants can affect the prevalence and intensity of the Covid-19 disease. This study aimed to compare the prevalence and intensity of covid-19 infection between Steel Company employees and governmental office workers in Shadegan.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted among Steel Company employees and governmental office workers in Shadeghan in 2021. Eighty participants were allocated to each group. A demographics questionnaire, medical documents of employees, and portable environmental gas analyzer were used for data collection. The independent sample t-test, Fisher’s exact test, and chi-square test were used for data analysis.

    Results

    There was found no significant relationship between the concentration of pollutants and the number of coronavirus infections in the Steel Company employees (p=0.173) and the governmental office workers (p=0.411). The intensity of covid-19 infection was significantly higher in the Steel Company employees who were exposed to more air pollutants (p=0.039).

    Conclusion

    Exposure to higher air pollutants is associated with more intense covid-19 infection.

    Keywords: Covid-19, Air pollution, Steel industry, Prevalence, Intensity of disease, Shadegan